Harrachovské loučení se zimou aneb 70. vítání jara s Krakonošem

19.03.2016 10:00

Stejně, jako v předešlých letech, i tento rok se na sklonku zimy lidé v Krkonoších s mrazivou královnou loučí a vítají jaro. Letos to bude již po sedmdesáté. A jak už bývá zvykem, nesmí u toho chybět vládce místních hor, slovutný Krakonoš, se svou družinou.


Letošní akce vypukne v den svátku všech Josefů, Josífků, Pepanů a Pepíků, v sobotu 19. března. V tento den Krakonoš sestoupí z hor a se svou družinou v čele karnevalového průvodu projde centrem města. Návštěvníci budou moci vidět nejen samotného pána hor, ale také jeho policii, darebné čerty i řadu dalších pohádkových a roztodivných bytostí. V cíli pak na účastníky akce čeká bohatý kulturně-zábavný program. A na co všechno se můžete těšit?

 

Pestrý program pro malé i velké

Pokud se chcete zúčastnit karnevalového průvodu, měli byste vědět, že od 10.00 do 11.00 hodin bude na křižovatce u Hotelu Karolína probíhat registrace masek. Mezi 11.00 – 12.00 hod. pak proběhne zahájení programu za penzionem Tesla. Vystoupí kapela Marta a Rasputin, která vás potěší folkovou a lidovou hudbou. Poté se průvod v čele s dechovou kapelou Táboranka, mažoretkami, velbloudem, Krakonošem a jeho družinou, vydá na cestu přes centrum města. V pravé poledne průvod dojde do dějiště odpoledního programu k penzionu Tesla, který se nachází u dolní stanice lanové dráhy. Tady si vyslechnete zdravici Kranonoše, paní starostky města Harrachova, hejtmana Libereckého kraje pana Martina Půty a hrabat Harrachových. V půl jedné vystoupí mažoretky z Poniklé, Jablonce nad Jizerou a Rokytnice nad Jizerou. V jejich umu jim nezabrání ani případně prochladlé končetiny a čeká vás pěkná podívaná.

 

Která maska bude letos nejhezčí? Třeba právě ta vaše.

Hned vzápětí bude následovat vyhlášení soutěže o nejlepší masku. Kdo ví, třeba to budete právě vy. Od 13.30 hod. vystoupí skupina mužoretů Art-rosa z Hořic a zároveň bude probíhat i dražba velikonoční pomlázky. Poté děti potěší Loutkové divadlo Kozlík, které jim zahraje pohádku O perníkové chaloupce. Od 15.00 hod. se na scéně opět objeví Art-rosa a po jejím vystoupení se dočkáte očekávaného vyhlášení poháru Česká sekyra. Radost zúčastněných i diváků poté podpoří folklorní soubor Špindleráček. Od 16.30 hod. zazní tóny oblíbené skupiny The Vintage Band a skončení hudební produkce bude následovat pěkná tečka na závěr: šermířsko-ohňová show umělecké agentury Pranýř. V průběhu trvání akce se můžete těšit také na Krakonošovu losovačku o hodnotné ceny, kovářskou dílnu maloskalských čertů, pletení velikonočních pomlázek, které předvedou skauti z Jilemnice, ale také si třeba zastřílet z luku či kuše, vyzkoušet si rytířskou zbroj, užívat si pouťových atrakcí a další zábavy. Chybět samozřejmě nebude ani tradiční občerstvení. Mezi dobrotami bude i tradiční trdelník a výrobky z medu. Zkrátka nepřijdete, ani pokud si budete chtít odnést na památku nějakou pozornost. Na stáncích budou k dostání ručně vyráběné šperky, oblíbené dřevěné hračky, zdobené perníčky a rozličné upomínkové předměty, které vám ještě dlouho budou připomínat krásný den strávený v Harrachově. Vstupné je zdarma. A pokud by vám pořádná porce téhle nevšední veselé zábavy nestačila, můžete si odskočit a udělat krátký výlet k nedalekým Mumlavským vodopádům.

 

Podívejte se také na záznam z loňského ročníku vítání jara

/album/a37/foto-c-41-jpg/
/album/a37/harrachov-slavnost-jpg1/
/album/a37/cert-harrachov-jpg1/
/album/a37/krakonos-harrachov-jpg1/

Vyhledávání

Kontakt

Region Krkonoše Pondělí - pátek:
08:00 - 16:30

Certifikáty a ocenění